in

СлаткоСлатко

Вредни историски артефакти пронајдени во Тиренското Море

На морското дно во близина на италијанскиот остров Вентотене во Тиренското Море се пронајдени артефакти со голема историска вредност.

Меѓу најнеобичните откритија беше беспрекорно зачуваната римска амфора од републиканскиот период.

Полицијата откри потопени археолошки наоди во јужниот дел на островот, област која се карактеризира со плитки води и често присуство на јахти.

Нуркањата беа извршени според прецизни упатства на Надзорниот одбор организиран за таа прилика, со помош на високо професионални нуркачи, кои безбедно извадија недопрена римска амфора и масивен цилиндричен артефакт од туфа.

Артефактите се извадени на површината со помош на балони за подигање и специјални мрежи, а потоа се транспортирани во касарната на Финансиската полиција, каде што биле потонати.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote