in , ,

ТаженТажен

Зошто добрите луѓе никогаш нема да победат во расправија – Мудро објаснување од психолог

Кога злобниот и добар човек се караат, често се случува злобниот да излезе од борбата чувствувајќи се одлично, додека добриот да се чувствува скршено и вознемирено.

Овој феномен ја заинтригира психологот Ана Киријанова, која проучувала зошто тоа се случува. Киријанова тврди дека токсичните луѓе, кои често се мешаат во расправии, се како отрови кои ја загадуваат нивната околина. За разлика од добрите луѓе кои имаат само добрина за употреба во расправија.

Кога овие два типа на луѓе ќе се судрат, отровот од злобната личност често ја обзема добрината во добриот човек, правејќи го покриен со кал. Токсините кај токсичните луѓе се она што ги „храни“ и ги прави среќни и задоволни после расправија. Нивната душа се храни од светлината што ја испуштаат за време на дискусијата, додека добрите луѓе остануваат несреќни и несигурни за себе.

Затоа, за токсичните луѓе борбата е корисна, а за добрите е штетна. Но, како добрите луѓе можат да се борат со токсичните луѓе? Киријанова предлага добрите луѓе да се борат со вистината и добрината. Наместо да влегуваат во расправии и да користат „валкани“ тактики, добрите луѓе треба да ја задржат својата чиста животна енергија и да не влегуваат во расправии со токсични луѓе.

Човек треба да се држи настрана од скандали бидејќи тие само го ослабуваат и исцрпуваат човекот. За крај Киријанова потенцира дека мора поинаку да се бориме и браниме. Лиење бисери пред свињи нема да вроди со плод. Затоа, наместо да влегуваме во расправии со токсични луѓе, треба да останеме верни на нашата добрина и да избегнуваме конфликти кои не прават несреќни и несигурни.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote