in

ТаженТажен

10 можни причини за чувство на вознемиреност и немир

Дали страдате од чувство на вознемиреност, што не можете да ја дефинирате и за кое на прв поглед нема разумна причина? Тука ќе се обидеме да ги собереме најчестите причинители кои може да предизвикуваат слични чувства кај човек.

Во некои денови сонцето сјае, времето е совршено и нема причини за драма. Во таков ден, како и во секоја друга атмосферата може да се промени и да се претворинешто убаво во црно и лошо. Само во рамките на миг светлите денови може да поцрнеатт, да се исполнат со параноја и страв. Така е да живееш со чувството за тревога.

Анксиозноста е почеста отколку што мислите. За САД на пример статистиката тврди дека 40% од населението живее со постојана контракција стомакот и чувство за загриженост. Во повеќето случаи нема сигнали кои ќе те предупредат дека паниката доаѓа. Понекогаш (ако не цело време) едноставно се случува без објаснување и причина.

Затоа е важно да го разбере она што предизвикува анксиозност, кои се причините тоа чувство, за да можеме да ги разбереме моделите по кои се развива и да го третираме статусот поефикасно.
Еве кои се најчестите причинители на анксиозност:
Негативно размислување

Не е секогаш лесно да го контролираш своето размислување. Меѓутоа, ако успееш да го смениш мисловниот процес, ќе забележиш драстична промена во фреквенцијата на нападите на тревога и вознемиреност. Обиди се да мислиш повеќе позитивно, сè е во твојата глава.

Позитивизам

Да, звучи смешно, особено по горното. Како може негативизам и позитивизам да предизвикуваат загриженост и вознемиреност? (Звучи исто како да си со капа и што си без капа – и во двата случаи ти е лоша работата). Постојат причина сепак. Кога на пример се случуваат позитивни промени – ние се стремиме кон одредена цел и кога ќе ја постигнеме, понекогаш хемијата во нашето тело се дебалансира, поради “добар стрес” и тоа го претвара добриот стрес во лош стрес. На крајот иако минуваме низ добри времиња, прекумерното количество немири и емоции предизвикуваат анксиозност.

Ниско ниво на шеќер во крвта

Важноста на нивото на шеќерот во крвта обично се поврзува со дијабетес, но всушност влијае на сите. Ниски нивоа на гликоза во крвта може да се предизвика дехидрирање, исцрпеност, лоши навики во исхраната или неурамнотежен диети. Ниските нивоа на шеќер во крвта може да предизвикаат напади на анксиозност и вознемиреност.

Ниска мотивација

Да немаш одредена цел во животот доведува до негативни ставови, дури и депресија. Повеќето од нас знаеме дека тренинзите ослободуваат допамин, хормон кој не тера да се чувствуваме позитивни и реализирани. Без мотивација и без физичка активност тоа чувство ни недостасува и подлегнуваме на стресот. Овој начин на живот го предиспонирач чувството за вознемиреност и напади на анксиозност.

Недостаток на социјални контакти

Очигледно е дека паничните напади можат да бидат стимулирани од надворешни причини. Спротивното сепак исто така е во сила – причинителот може да е недостатокот на социјална интеракција. Кога остануваме насамо со своите мисли, често наидуваме во стапицата на чувството на вознемиреност и загриженост. Тоа е затоа што нашиот мозок патува во различни насоки, создавајќи сценарија додека ги анализира деталите на минати настани и активности. Понекогаш навистина има потреба да излеземе и да разговараме со некого и да сретнеме нови луѓе. Станува збор за рамнотежа.

Справување со стресот

Присуството на многу стрес може да предизвика анксиозност. Понекогаш животот те фрла проблеми кои се акумулираат на други проблеми и тоа е исцрпувачки. Во такви периоди тревогата го командува твојот живот, но ти се дава шансата да разбереш за што работи, а што не од познатите техники за смирување. Запомнете дека треба да го прифатите стресот и да се ослободите од него на организиран начин.

Алкохол

Некои може да мислат дека алкохолот ги смирува нервите. Може да биде вистина за некои луѓе, но за други алкохолот е силен фрустрирачки фактор. Ако носите анксиозноста во себе, алкохолот побрзо ќе предизвикува напади, а не да ги спречува. Подобро држете се настрана од алкохол, ако имате проблем со чувство на вознемиреност или барем не пијте кога ќе дојде уште еден напад.

Несоница

Ако не можеш да спиеш, значи не можеш да се “ослободиш од Поминатиот ден”. Премногу размислување може да доведе до панични-напади. Лесно е да се поддадеш на тревогата кога мозокот ти работи прекувремено. Преземо мерки да заспиваш навреме, па да не предизвикуваат стрес.

Нездрава храна

Ќе бидете изненадени колку некои храна можат да бидат причинители на анксиозност. Нездрав начин на исхрана не само што лишува телото од хранливи компоненти, но го лишува мозокот од важни состојки. Тоа од своја страна предизвикува чувство на вознемиреност и тревога. На пример, важно е да се стремите да избегнувате полуготова, солена и силно кисела храна. Медитеранската кујна е веројатно најдобар избор за ментално здравје.

Светла, звуци и мириси

Така како што некои светла, звуци и мириси можат да предизвикаат позитивна реакција, можат да доведат и до чувство на вознемиреност и загриженост. Ненадејни силни звуци можат лесно да ги извадат од рамнотежа луѓето со анксиозно растројство. Истиот ефект може да го имаат и светли или трепкачки светла. Што се однесува до миризбите – сè што може да не однесе назад кон негативни настани, може да предизвика чувство на вознемиреност. Вреди да размислиш кои се предизвикувачите во твојот конкретен случај.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote