in

Американска пита со јаболка и цимет – неодоливо вкусна и рај за непцето!

Ви прикажуваме рецепт како да направите американска пита со прекрасен мирис и вкус.

Состојки

Тесто:

  • 125 гр брашно
  • 1 јајце
  • 50 гр шеќер
  • 1 ванилин шеќер
  • 1 прашок за пециво
  • 50 гр стопен путер

Фил:

  • 4 јаболки (излупени, исчистени и ситно исецкани)
  • 25 гр путер
  • половина лажичка цимет
  • прстофат морско оревче
  • две лажички густин
  • 45 гр шеќер
  • 1 ванилин шеќер
  • сок од половина лимон

Подготовка:

Тестото се подготвува со додавање брашно, јајце, шеќер, прашок за пециво и стопен путер и се сè замесува со лажица.
Смесата не треба да се лепи во чинијата. Одделете една третина од тестото и завиткајте го во ПВЦ фолија и ставете го во фрижидер, и превртете го преостанатото тесто и пренесете го заедно со хартијата за печење во калап со дијаметар од 15 или 17 см.

Фил:

Се топи путерот во длабока тава или тенџере. Јаболките ситно исецкајте ги, додадете шеќер и сок од лимон. Промешајте

Јаболките додадете ги во стопениот путер и пржете ги на средна температура околу 2-3 минути. Потоа додадете цимет и морско оревче и промешајте. Покријте и варете до 12 минути, мешајќи повремено. Околу девет минути, додадете две лажички густин. Оставете уште 2-3 минути да се згусне.

После тоа, лесно изгмечете ги јаболките со вилушка или пире. Префрлете го филот во калап на тестото. Израмнете и посипете малку повеќе шеќер и цимет.

Изрендајте го преостанатиот дел од тестото и посипете го одозгора.

Печете на 180 степени околу 30-45 минути.

На здравје!

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote