in ,

СлаткоСлатко

Генијален јапонски принцип – КАКО да се прифати она што не може да се промени

Ако поплавата го пресече патот и не можеме да продолжиме, Shikata ga Nai е најдобрата опција. Одржувајте смиреност пред неволја. Однесувајте се достоинствено и не губете го, дури и ако сте соочени со ситуации кои не можете да ги контролирате.
Јапонците се познати по нивната способност да го прифатат животот таков каков што е.
Ако западњаците постојано се жалат на лоши денови, жителите на земјата на изгрејсонцето ги прифаќаат животните околности какви што се.

Во тоа им помага добро познатиот стар израз „Shikata ga Nai“.

 

Оваа фраза грубо може да се преведе како:

„Ништо не може да се направи во врска со тоа.

Ова може да звучи како повик за пасивност, неактивност или неодговорност. Сепак, тоа би било површно разбирање. Терминот Shikata ga Nai се однесува на ситуации кои се апсолутно непроменливи. Тоа значи прифаќање, соочување и на крајот предавање на она што е. Ваквиот став е всушност единствениот што носи добра одлука за идно позитивно делување.

„Ако поплавата го пресече патот и не можеме да продолжиме, Shikata ga Nai е најдобрата опција“.

Одржувајте смиреност пред неволја.

Однесувајте се достоинствено и не губете го, дури и ако сте соочени со ситуации кои не можете да ги контролирате.

3 чекори за вежбање Shikata ga Nai
1. Дишете длабоко
Длабокото дишење, особено преку носот, овозможува поцелосно чувство на поврзаност со земјата и враќање во реалноста.

Длабокото дишење, исто така, му помага на телото да ја ослободи напнатоста и да се опушти.

2. Никогаш не се споредувајте со другите
Споредувањето на вашиот живот со животите на другите е губење време што води само до разочарување.

Тоа е како да почнавме да споредуваме роза со сончоглед: секој цвет има свои карактеристики.

Најдете време да цените кои сте и што можете да направите.

3. Направете пауза
Толку сме навикнати да живееме според обврските и ритмите што ни се наметнати што дури сме заборавиле како е да се биде човек.

Само трчаме по часови за да завршиме се.

Важно е да застанете и да паузирате!

Бидете сериозни во грижата за себе:
За вашето тело – комбинирајте здрава храна и физичка активност;
За вашите чувства – посветете време на себе, хоби, смејте се, шетајте во природа, слушајте музика, пишувајте дневник итн.;
За вашиот ум – читајте, учете, водете стимулативни врски и разговори со другите, работете на личен развој, забавувајте се и релаксирајте се на редовна основа;
За вашиот дух – секој ден одвојте квалитетно и тивко време за молитва, благодарност, медитација и размислување.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote