По овој текст целосно ќе го промените мислењето за компирот кој според лекарите е исклучително корисен за нашиот организам!
Корисните својства на сировиот компир се одамна познати во народната медицина, но и покрај тоа, сепак сметаме дека не треба да консумирате сиров компир. Ова е грешка, бидејќи во својата сирова форма, компирот е многу здрава и исклучително корисна храна.
Бројни заблуди во однос на конзумирањето на компирот, вреди да се спомене дека преовладува мислењето дека е неопходно да се излупи компирот пред јадење, бидејќи неговата лушпа е отровна. Всушност, лушпата на органски одгледани компири не содржи никакви материи кои се штетни за здравјето.
Незрелиот компир со зелена кора, како и никнатиот компир може да бидат опасни. Опасноста лежи во соланин – отров што постои во никулците и зелените делови на компирот. Меѓутоа, со овој компир лесно можете да ја отстраните кожата пред употреба.
За лековитите својства на сокот од компир пишувале многу истакнати стручњаци, како Иван Лесинџер и д-р Јован Туцаков.
Лесинџер смета дека сокот од компир е погоден за гастритис, една од најчестите болести на модерното време. Тој препорачува да се земе една лажица сок од компир разреден со малку вода, половина час пред појадок, ручек и вечера.
За чир на дуоденумот и желудникот, пожелно е да се земе половина децилитар сок од компир на празен стомак, а потоа половина децилитар половина час пред ручек и вечера.
Д-р Јован Туцаков тврди дека сокот од компир поволно делува на намалување на нивото на шеќер во крвта, како и на болести на белите дробови и дишните органи, дури и при тешки болести како емфизем.
Важен е и како поддршка во борбата против болестите на бубрезите и црниот дроб, но и во случаи на срцеви заболувања, висок крвен притисок, дијабетес, лумбаго, ревматизам итн.
Пиењето суров сок од компир е одлична алатка за зајакнување на имунолошкиот систем. Покрај тоа, помага да се намалат честите главоболки и менструалните грчеви.
Предности на сок од компир:
- го зајакнува имунитетот
го чисти телото од токсини
помага во спречување на кожни болести
помага при гастритис и други стомачни проблеми
го намалува шеќерот во крвта
помага при заболувања на црниот дроб и бубрезите
штити од кардиоваскуларни болести
Кора од компир придонесува за детоксикација на организмот и е извор на многу хранливи материи.
Ако јадете неизлупени компири, особено сирови, вашето тело ќе добие многу вредни состојки, како што се јаглехидрати, протеини, витамини Ц и Б6, калиум, железо, магнезиум и цинк.
Важно е да се напомене дека витаминот Ц се губи со готвењето, што е навистина голема штета, бидејќи суровиот компир со средна големина (150 грама) има дури 27 mg витамин Ц, што е 45 проценти од препорачаната дневна доза на овој витамин.
Меѓу другото, компирот е многу ефикасен во решавањето на проблемите со кожата, дава чист и блескав тен, кожа без акни и митесери.
Поради своите антисептички својства, тој е одлично средство за чистење на проблематичната кожа, а бидејќи содржи висок процент на витамин Ц и скроб, ја храни кожата и го спречува нејзиното стареење. Ако го сомелеме и нанесеме во форма на маска за лице, ќе ја исчисти и затегне кожата.
Покрај тоа, може да помогне во борбата против целулитот. За таа цел, доволно е редовно да ги триете критичните места со кришки суров компир.
Подготовка на сок од компир
Подготовката на сок од компир е многу лесна. Најпрво измијте ги компирите и отстранете ги сите никулци и зелените делови од кората. Потоа исечете го на тенки парчиња, завиткајте го во ленено платно и исцедете го сокот. Можете да користите и соковник.
Секогаш треба да пиете свежо подготвен сок од компир, а можете да го измешате со овошје и зеленчук по ваш избор, како јаболка и моркови, сок од лимон и мед, за да го подобрите вкусот.