in

СлаткоСлатко

Како да го одржите мозокот во добра форма: Направете ги овие 14 вежби за паметење како желка!

Кога зборуваме за развој на мозокот, обично мислиме на мозоците на децата. Но, дали мозокот на возрасен може да се развие? Секако дека може. За да бидеме „јасни“ и во подоцнежните години, експертите предлагаат да ги направиме овие 14 вежби:

1. Научете странски јазик. Не мора да биде професионално, важно е да научиме збор-два дневно.

2. Решавајте загатки, решавајте загатки (табла игри, крстозбори – сето тоа му помага на мозокот да остане „во добра форма“)

3. Рачна работа: бидејќи моторичките вештини на рацете ја развиваат меморијата и го поттикнуваат размислувањето.

4. Водете дневник: на овој начин ќе запишете некои настани без товарот да ги заборавите.

5. Метод на Цицерон: кога одите на спиење мора да запомните сè што сте правеле во текот на денот. Секоја ситница. Од моментот кога станавте, облечете чорапи, отидовте во тоалет и потоа продолживте. Така секојдневно го вежбате мозокот и обезбедувате апсолутна меморија.

6. Правете ги работите поинаку: Не дозволувајте вашиот мозок да атрофира. Секојдневно одете по друг пат до работа или училиште. Обидете се да пишувате со левата рака наместо со десната рака. Туширајте се во темнина. Предизвикајте го вашиот мозок да работи, размислете…

7. Питагоров метод: пред спиење размислете што сте направиле добро, а што лошо денес. Анализирајте ги вашите постапки.

8. Нацртај. Додека зборувате, додека сте на телефон, цртајте на хартијата пред вас, тоа ќе ви помогне да се фокусирате.

9. Комуницирајте со децата: нивната креативност ќе ве поттикне. Ќе почнете да размислувате за такви работи.

10. Водете здрав живот: легнете на време, спијте 8 часа, пијте многу вода, спортувајте или прошетајте; јадете овошје и зеленчук, како и риба.

11. Тренирајте ја меморијата: запомнете телефонски броеви, датуми на раѓање итн…

12. Разговарајте со што повеќе различни луѓе од вашата околина.

13. Слушајте музика: по можност класична.

14. Дишете: вдишете го мирисот на рузмарин бидејќи ја поттикнува креативноста.

Можете да го вежбате мозокот така што ќе научите песни или бајки и ќе им ги прераскажувате на децата. Чувај си го мозокот, ќе ти треба!

Како ви се допаѓа?

1 поен
Upvote Downvote