in

СлаткоСлатко

Како да се ослободите од приклештениот нерв во лумбалниот предел (ишијас): 2 едноставни начини да се ослободите од болката.

Кога интервертебралниот диск, поради испакнување, врши притисок врз нервот, постои болка која се протега надолу по ногата. Оваа состојба е позната како ишијас. Ишијасот се однесува на болка која се јавува по патеката на ијатичниот нерв – кој се разгранува од долниот дел на грбот низ колковите и задникот и надолу по секоја нога. Секое нарушување на просторот каде што минува нервот може да резултира со заробување.

Лумбалната болка се шири долж горната нога под коленото во телето и/или во стапалото. Болката е силна, континуирана, во вид на печење, со вкочанетост на ногата, што го отежнува движењето. Најчесто болката се шири на едната нога, а е посилна од болката во лумбалниот предел. Болката се интензивира навечер, по долго стоење, седење, кивање, кашлање и напрегање.

Традиционалниот третман на ишијас најпрво се спроведува со употреба на соодветни лекови препорачани од лекар. Но, подобро е да не се ограничувате само на употреба на лекови против болки. Ако правите едноставни вежби за истегнување на мускулите за време на третманот, за кратко време ќе заборавите на болката.

Вежби за приклештен ишиатичен нерв (ишијас):
Вежбите за истегнување можат да бидат многу корисни бидејќи помагаат да се смири воспалението, а со тоа и да се ублажи болката. Секако, на почетокот нема да биде лесно, затоа вежбите се изведуваат полека, зголемувајќи го истегнувањето при издишување.

Легнете на рамна површина, свиткајте ја ногата каде што чувствувате болка и нежно повлечете ја кон рамото. Кога ќе почувствувате истегнување, обидете се да ја задржите ногата во таа положба 30 секунди. Исправете ја ногата, одморете се малку и направете ја оваа вежба уште два пати.

 

Повторно, во лежечка положба, свиткајте ги нозете во колената и полека повлечете ги кон градите, без да го одвојувате задникот од подот. Прекрстете ги нозете, како што е прикажано на сликата и фаќајќи ја здравата нога со рацете, повлечете ја.

Држете ги нозете во оваа положба уште 30 секунди, отпуштете ги и вратете се во првобитната положба. Направете ја оваа вежба, исто така, двапати.

 

Како ви се допаѓа?

-1 поени
Upvote Downvote