in ,

WTFWTF

Корисник го тужеше Фејсбук за блокирана сметка и победи

Кога корисниците на Фејсбук го губат пристапот до нивните сметки поради една или друга причина, тие често сметаат дека е речиси невозможно да стапат во контакт со компанијата и да побараат да им се врати сметката. Повеќето се резигнирани на ситуацијата, но еден корисник од САД решил да преземе драстичен чекор и да го тужи Facebook за блокирана сметка.

 

Џејсон Крафорд од Џорџија го тужеше Фејсбук за погрешно блокирање на неговиот профил. И се случи чудо – тој всушност го доби случајот. Но не само тоа. Откако компанијата ја игнорираше тужбата, судијата пресуди дека Facebook и должи 50.000 долари.

Крафорд вели дека неговата сметка била суспендирана и порано поради неговата вмешаност во политиката, но овој пат било поинаку. Во скокачки прозорец кој брзо исчезна од екранот, тој беше информиран дека ги прекршил стандардите на Фејсбук за сексуална експлоатација на деца. Се обидел да најде некој од Фејсбук за да дознае што се случува. Но, да се најде човек од компанијата за разговор се покажа како невозможна мисија.

 

Фејсбук е во сопственост на Мета платформи, компанија која исто така управува со Инстаграм и WhatsApp. Мета вработува повеќе од 80.000 луѓе, но очигледно не е доволно за да им обезбеди на корисниците некого на кого можат да се обратат во такви случаи.

„Едноставно мислам дека тоа е лоша деловна практика. Тоа е ужасен начин да се третираат луѓето. Барем кажи ми што згрешив“, вели Крафорд.

Како адвокат, Крафорд одлучи да оди до крај и да ја тужи компанијата.

Во тужбата што ја поднесе во август 2022 година, тој ги нарече дејствијата на Фејсбук „небрежни“ со тоа што му беше забранет пристап до сметката „врз основа на прекршување што не се случило“.

Фејсбук не само што го игнорираше него, туку и тужбата, на која правниот тим на Фејсбук не се ни потруди да одговори.

Крафорд вели дека компанијата допрва треба да ја плати казната за „прекинување на неговата сметка без добра причина“, но тој вети дека ќе ги добие своите пари.

Секако, Фејсбук сепак го активираше профилот на Крафорд. Од компанијата добил објаснување дека сметката му била хакирана.

Иако ова е екстремен чекор на кој повеќето корисници не би ни помислиле, овој случај може да даде идеја и да мотивира многу фрустрирани корисници да направат чекор подалеку од често залудните обиди да контактираат со компанијата. Доколку повеќе луѓе го сторат тоа, да го изведат Facebook на суд поради неговите одлуки, компанијата не би имала друг избор освен да почне да одговара на нивните жалби.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote