in ,

УбавоУбаво СлаткоСлатко

Правило 90/10: Само сменете го ОВА и никогаш нема да уништите ниту еден ден во вашиот живот!

Ретко оставаме на случајноста – во најголем дел сами одлучуваме каков ќе ни биде денот.

Ова е она што писателот Стивен Кови го нарече „принцип 90/10“ и покажа како функционира користејќи очигледен пример.

Кое е правилото 90/10?

Работата е во тоа што не можеме само да контролираме 10 проценти од нашите животи. Не можеме да спречиме уред да се расипе или одложи авион. Но, можеме да ја контролираме нашата реакција на вакви работи.

Останатите 90 проценти од настаните се само резултат на нашите реакции, едноставно кажано, она што го правиме кога сме под стрес.

Замислете го следново: појадувате со семејството. Ќерка ти случајно ти истури кафе на кошулата. Скокајте и викајте на неа, а потоа на вашиот сопруг (сопруга) затоа што ставил чаша близу до работ на масата. Трчаш во спалната да се пресоблечеш, но кога ќе се вратиш, гледаш расплакана ќерка која ниту доручела ниту се подготвува за на училиште.

Сега денот на сите им започна лошо. Ќерка ти доцни на училиште, го пропушти автобусот. Сопругата/сопругот доцни на работа, возете ја ќерката на училиште со автомобил. Доцните, затоа возете побрзо. Сè уште доцните, а згора на тоа сфаќате дека сте заборавиле важни хартии дома.

Сè тргна наопаку – и не запира. Едвај чекате да заврши овој ден. Се враќате дома, ги поздравувате сопругот/сопругата и ќерката. И двајцата се нерасположени и има тензија меѓу вас.

Зошто имавте лош ден?

а) Затоа што ќерка ти истури кафе.

б) Затоа што го пропушти автобусот и мораше да ја однесеш на училиште.

в) Затоа што имаше гужва, а ти доцни на работа.

г) Затоа што погрешно сте реагирале на ситуацијата.

Точниот одговор е под Г . Си го уништи целиот ден себе си и семејството со својата реакција. Немаше ништо што можеше да направиш со излеаното кафе, но можеше да ги контролираш емоциите.

Сè можеше да биде поинаку!

Кога кафето ќе ви се истури на панталоните и вашата ќерка ќе почне да плаче, треба да кажете: „Во ред е, само бидете повнимателни следниот пат. Одиш во спална, се пресоблекуваш, земаш се за работа. Потоа ја гледате ќерката како ви мавта додека оди на училиште. Поздравете ја сопругата/сопругот, одете на работа, пристигнете малку порано и започнете убав работен ден.

Две различни сценарија имаат сличен почеток. Се работи за тоа како реагирате на настаните во вашиот живот. Се разбира, можете да ги обвинувате другите за вашите неволји и да се жалите дека сè не е во ред, но запрашајте се – дали тоа некогаш ви помогнало?

Научете да реагирате правилно и никогаш нема да уништите ниту еден ден од вашиот живот.

Ако некој ве престигне на пат, пуштете го.

Не брзајте, која е разликата ако дојдете на работа неколку секунди подоцна?

Секогаш имајте го на ум правилото 90/10.

Како ви се допаѓа?

2 поени
Upvote Downvote