in ,

WTFWTF

Редок феномен ќе се случи денеска на Сонцето: Земјата ќе биде погодена

„Канибално“ коронално масивно исфрлање ќе ја погоди Земјата во вторник и потенцијално ќе предизвика геомагнетна бура.

Центарот за предвидување на вселенското време на американската Национална океанска и атмосферска администрација (NOAA) симулираше судир помеѓу „канибалистичко“ коронално масовно исфрлање (CME) и Земјата.

Тој судир се очекува да се случи на 18 јули, потенцијално да предизвика значајна геомагнетна бура. Уникатниот CME е резултат на исфрлање на две коронални маси кои се спојуваат во масивен облак од магнетизирана плазма.

Појавата на канибалистички CME сугерира дека се приближува соларниот максимум, врвот на приближно 11-годишниот сончев циклус на Сонцето.
Во овој период, сончевата активност се интензивира, што доведува до повеќе сончеви дамки и соларни изливи.

Иако првично беше предвидено за 2025 година како слаб сончев максимум, неодамнешните извештаи сугерираат дека крајот на сегашната фаза може да дојде порано и да биде помоќен од очекуваното.

Земјата веќе доживеа пет геомагнетни бури Г1 или Г2 оваа година, вклучувајќи ја и најсилната бура во повеќе од шест години. Овие бури ја подигнаа температурата на термосферата – вториот највисок слој на атмосферата на Земјата – на највисоко ниво во повеќе од две децении. Покрај тоа, бројот на сончеви дамки постојано се зголемува, достигнувајќи го највисокиот вкупен вкупен број во последните 21 година во јуни.

Како ви се допаѓа?

1 поен
Upvote Downvote