in

Што?Што?

Не очекува соларна бура: можен прекин на телекомуникациите, ќе има и поларни светла

An aurora borealis, also known as Northern Lights, illuminates the night sky above the Kellostapuli Fell in Kolari, Finnish Lapland, early on January 15, 2022. (Photo by Irene Stachon / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT

Метеоролозите издадоа предупредување откако беше забележан сончев изблок од површината на Сонцето, пренесе АП.

Ова е добра вест за ловците на поларната светлина, бидејќи сончевиот одблесокот ќе обезбеди одличен преглед на поларната светлина.

Во предупредувањето од Центарот за предвидување на времето во вселената на САД се вели дека јавноста нема причина да се грижи.

Невремето би можело да ги наруши високофреквентните радио преноси, како што се комуникациите меѓу авионите и далечните контролни кули на сообраќајот.

Прогнозерот Џонатан Лаш рече дека повеќето комерцијални авиони можат да користат сателитски пренос како резервна опција.

Тој изјави дека сателитските оператори би можеле да имаат проблем со следењето на нивните вселенски летала, а одредено ниво на „индуцирана струја“ може да се регистрира во линиите на електричната мрежа, но тоа нема да биде количина со која не можат да се справат.

Како ви се допаѓа?

-1 поени
Upvote Downvote