in ,

Што?Што?

Дали страдате од филофобија? Таа е причината поради која се бега од љубовта и долгите врски

Седумдесет проценти од младите помлади од 35 години веруваат дека повторно ќе имаат лошо искуство…

Додека за некои заљубувањето е едно од најсилните чувства што ги мотивира и поттикнува, има и такви кои се плашат од љубов и секаков вид на романтична врска. Психијатрите ја дефинираат оваа состојба како филофобија и ја опишуваат како ирационален и неразумен страв од заљубување кој е посилен од чувството на обична загриженост.

Иако на почетокот може да се помисли дека станува збор за осамени луѓе, факт е дека еден од главните знаци по кои може да се препознаат филофобите и кај мажите и кај жените е честото менување на партнерите, кратки врски, интерес за авантури со мажена личност. , богат социјален живот …

Психолозите тврдат дека на тој начин го спречуваат воспоставувањето блиска и цврста емотивна врска, а тоа е затоа што доживеале некоја љубовна траума и страв дека болката ќе се повтори и дека ризикот не вреди.

Канадско истражување ја потврди тезата на истражувачот дека филофобијата станала масовен феномен, бидејќи дури 70 отсто од испитаниците на возраст од 25 до 35 години откриле дека живеат во паника дека блиските со некого ќе ги „уништат“. Половина од нив рекле дека не сакаат да ја жртвуваат слободата и дека тоа сигурно ќе се случи во сериозна врска, додека 15 проценти изјавиле дека имале лоши искуства во минатото, па се плашат дека може повторно да бидат измамени или оставени. , додека пет отсто не можеле да ги објаснат причините за својот страв.

Како да ги препознаете симптомите на филофобијата
Филофобијата може да биде толку силна што влијае на секојдневниот живот, а симптомите се низа емоционални и физички реакции, дури и кога се размислува само за заљубување, како што се страв, потење, палпитации на срцето, тешко дишење, па дури и често гадење.

 

Во тој случај, единственото правилно решение е да разговарате со психијатар и да го откриете коренот на оваа состојба. Според Британското здружение на психијатри, филофобите можат успешно да го надминат овој страв, но потребно е трпение и поддршка од пријателите и семејството.

Профил на Филофоб

Авторката на книгата „Џорџ Клуни: Од ерген до свршеник“ Ди Ејџ Беркли го истражувала љубовниот живот на популарниот актер (таа би можела да го земе за пример Леонардо ди Каприо) пред неговиот брак, користејќи научни психолошки упатства, со цел да открие зошто тој толку многу требаше до бракот.
Таа заклучи дека филофобијата е неговата болест и изјави како е можно да се препознаат мажи кои го имаат овој страв:
* Во врски остануваат кратко
* Неуморни се во обидот да ве заведат
* Лесно губат интерес кога победуваат
* Играат топло-ладно
* Ја обожаваат слободата
* Имаат нереални очекувања од партнерот
* Постојано гледаат во други девојки
* Избегнуваат сериозни теми

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote