Ако сакате некоја прекрасна торта што ќе им се допадне на сите, тогаш ова е рецептот за вас.
Состојки:
Кора:
- 250 гр мелени бисквити
- 100 гр мелени лешници
- 150 гр стопен путер
- 1 лажица шеќер во прав
- околу 130 мл млеко
Ганаж крем:
- 150 гр млечно чоколадо
- 150 гр црно чоколадо
- 250 гр слатка павлака
Маскарпоне крем:
- 250 гр сирење маскарпоне
- 80 гр шеќер во прав
- 200 гр млеко слатка павлака
Подготовка:
За кората измешајте ги сите состојки, на крајот се додава млеко за да знаете колку треба да додадете, додадете малку по малку додека не се формира смеса што може убаво да се притисне во калапот.
Откако ќе се добие посакуваната смеса, притиснете ја во калап и печете на 180 ° C околу 10 минути додека не добие златна боја. По печењето, оставете го настрана да се олади малку.
За тоа време, направете ганаж со топење на слатка павлака и чоколадо на средна температура, постојано мешајќи. Потоа полека прелијте го со капакот, убаво наредете го и ставете го во фрижидер околу 1 час додека не се стегне ганажот.
За кремот маскарпоне, изматете ги маскарпонето и шеќерот во прав на кратко, а потоа додадете ја нераздесната слатка павлака и промешајте додека не се формира мазна смеса. Наредете го филот со лажица преку изладеното чоколадо, украсете по желба и вратете го во фрижидер уште 1 час. Тартот е подготвен за јадење веднаш штом ќе се олади слојот од маскарпоне.
На здравје 🙂
Коментари
Loading…