Потребни состојки:
100 гр шунка,
1 лажица маслиново масло,
2 јајца,
100 гр ладен путер,
1 морков,
180 гр брашно,
70 гр моцарела,
половина прашок за пециво,
1 лажичка сол, црн бибер.
Начин на подготовка:
Вклучете ја рерната да се загрева на 180 степени. Ставете плех со хартија за печење, или калап за мафини со корпички.
Исечете шунка и морков на мали коцки и ставете ги да се динстаат во тава со малку маслиново масло, додека морковите не омекнат. Тргнете ги од оган и оставете да се излади целосно.
Измешајте брашно и прашок за пециво во сад. Додадете путер во коцки. Мешајте ја смесата со рачна мешалка или друг соодветен уред додека не се добијат трошки. Додадете ги јајцата, комбинирајте со миксер и додадете го филот со шунка. Промешајте, па додајте сол и бибер, па повторно добро промешајте.
Смесата е прилично мека и леплива, но не додавајте брашно. Набрашнете ги рацете, а потоа изматете го тестото со лажица (не мора да биде полно) и формирајте топче.
Наредете ги топчињата во сад за печење и лесно притиснете ги секоја со прстите. Исечете ја моцарелата на мали коцки и ставете на неколку мафини. Печете околу 15 минути.
На здравје!