Кремасто рижото со праз, едноставен и многу вкусен оброк.
Состојки:
- 2 страка праз
- 1 чаша ориз
- 1 чешне лук
- 1,5 дл бело вино
- 1 коцка за супа од зеленчук
- 1 мала чили пиперка
- маслиново масло
- сол, бибер
- мајчина душица
- пармезан
Подготовка:
Измијте го празот и исечете го на тенки прстени
Во сад, загрејте го маслиновото масло со едно чешне лук (исечете го на половина за да ослободите повеќе вкус) и една чили пиперка околу две до три минути.
Додадете го празот и оставете да врие околу три минути, а потоа додадете малку мајчина душица и истурете половина вино.
Кога виното ќе испари, додадете го оризот, па додадете малку сол.
Во посебен сад направете супа од една коцка зеленчук, вода и половина бело вино, така што ќе добиете околу 1 литар течност.
Оставете да зоврие така што ќе врие постојано, а потоа истурете го рижото додека не се потроши целата течност или додека не се свари рижото.
Пет минути пред крајот, додадете пармезан и бибер, промешајте, извадете го од шпоретот и оставете го покриено околу 10 минути, а потоа послужете го.
На здравје!
Коментари
Loading…