in ,

УбавоУбаво СлаткоСлатко

БРЕЗАТА ИМА НЕВЕРОЈАТНА МОЌ: Посадена на влезот во дворот – како влијае на телото

Во словенската митологија, Русалките биле водни самовили кои имале бледа кожа убава како месечева светлина. Ако една девојка се удави, таа стана сирена. Тие беа многу убави со долга коса и светли проѕирни наметки од магла. Тие пееја прекрасни песни и ги маѓепсаа минувачите со својот глас и убавина. Во времето на Русалка се верувало дека овие самовили си играат во близина на брезата. Исто така, постоел древен обичај девојките ритуално да одат во шума со венци од бреза во косата и да го украсуваат дрвото со шарени панделки и да танцуваат околу него и да му пеат.

И денес се смета дека ова дрво има бројни бенефиции, па се верува дека комуникацијата со меренгата помага во намалување на стресот и ослободување од негативните емоции. Брезата е дрво кое го ублажува заморот, ги неутрализира негативните ефекти од секојдневниот стрес и придонесува за враќање на хармонијата.

На влезот во дворот често се садеа брези за да не навлезе несаканата енергија понатаму. Под брезата често се поставуваа клупи за луѓето да можат да се одморат под нејзината крошна, да „разговараат“ со неа и да се ослободат од непријатните емоции.

Брезата се смета за дрво кое му дава чиста енергија на светот, но со векови се користи и во народната медицина. За овие цели се користат кора, половини и лисја од бреза. Листовите од бреза содржат високи концентрации на танини, сапонини, горчливи материи, но и киселини, смоли, витамин Ц. Во помали количини содржат и есенцијално масло, како и минералните состојки калиумова сол и калциум.

Во народната медицина брезата се користи за болести на уринарниот тракт, песок или камења во бубрегот, како помошно средство за ослободување на вишокот течности од организмот, за артритис, висок крвен притисок, дијареа, дебелина, т.е. за зајакнување и имунитет на целиот организам. Пред да користите бреза за овие цели, неопходно е да се консултирате со лекар.

Најчесто се користи со правење чај од лисја од бреза или собирање свеж сок со сечење на кората на старите бреза. Од бреза се прават и тинктури и масти, но пред да се применат овие третмани важно е да се консултирате со стручно лице.

Ако нејзините пупки се измешаат со камилица, смил, кантарион и мед, се добива еликсир кој се користел против замор и за враќање на енергијата.

Енергијата на Бирза додека се одмара под нејзината сенка дефинитивно ќе ви помогне да се опуштите. Затоа, следниот пат кога ќе го видите ова моќно дрво, запомнете дека тоа е неверојатен подарок.

Како ви се допаѓа?

1 поен
Upvote Downvote