in ,

СлаткоСлатко

ChatGPT го слави својот прв роденден: Како го промени светот за една година

ChatGPT започна на 30 ноември 2022 година, означувајќи го почетокот на она што многумина го опишуваат како револуционерна ера на вештачката интелигенција. Само неколку дена по лансирањето, ChatGPT доживеа екстремна популарност и стана вирален.

 

Сликите од екранот и разговорите станаа вирални на социјалните мрежи, а употребата на ChatGPT вртоглаво се зголеми до степен што се чини дека го изненади дури и неговиот креатор – OpenAI.

До јануари, ChatGPT имаше 13 милиони посетители секој ден, поставувајќи рекорд за најбрзо растечка корисничка база на апликација, известува Science Alert.

Генеративните системи за вештачка интелигенција како ChatGPT стануваат сеприсутни. Од објавувањето на ChatGPT, споменувањето на вештачката интелигенција изгледаше задолжително во презентациите, разговорите и написите.

Денес, OpenAI тврди дека 100 милиони луѓе користат ChatGPT секоја недела.

Сите главни играчи се обложуваат на вештачка интелигенција, а финансирањето за стартапи со вештачка интелигенција цвета.

На патот, ChatGPT покрена голем број грижи, како што се неговите импликации за дезинформации, измами, прашања за интелектуална сопственост и дискриминација.

Научени лекции од првата година на ChatGPT
Успехот на ChatGPT првенствено зборува за моќта на добриот интерфејс. Вештачката интелигенција е дел од безброј секојдневни производи повеќе од една деценија, од Spotify и Netflix до Facebook и Google Maps.

Првата верзија на GPT, моделот за вештачка интелигенција напојуван од ChatGPT, датира од 2018 година. Дури и другите производи на OpenAI, како што е DALL-E, не наидоа на моментален успех откако беа објавени како ChatGPT.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote