in

СлаткоСлатко

Џинот меѓу рибите: Како изгледа ретка риба пронајдена во Јадранското Море (ФОТО)

Хрватскиот институт за океанографија и рибарство на социјалните мрежи сподели интересна вест од Јадранското Море.

Институтот за океанографија и рибарство на Република Хрватска соопшти дека во последните месеци добиле информации за откривање на дури четири примероци од ерменската риба.

 

Нејзиното латинско име е Regalecus glesne и е џин меѓу рибите – таа е најдолгата коскена риба во светот. Иако е тенок, може да порасне и до осум метри во должина, додека некои извори тврдат дека може да биде и многу повеќе. Може да се најде во сите светски мориња, вклучувајќи го и Јадранот.

„Без разлика на големината, интересно е што средбите со овој вид риба се исклучително ретки. За тоа најдобро говори податокот дека оваа риба е снимена само три пати пред најновите наоди во Јадранското Море, што значи дека во последните месеци имаме повеќе од двојно зголемен број на познати наоди“, напишаа на Фејсбук.

„Откривањето на голем број примероци е невообичаено“
„Пронаоѓањето на релативно голем број примероци е навистина невообичаено. Досега се откриени само 60 средби со овој вид во Средоземното Море, најмногу во неговиот западен дел. Во текот на поголемиот дел од својот живот, гравчето пасивно „плови“ во вертикална положба, хранејќи се со планктонски организми, помали риби и цефалоподи. Поради ваквиот начин на живот, оваа риба тешко се забележува при нуркање, а нема опрема за риболов за лесно да ја фати“, пишуваат од Институтот за океанографија и рибарство.

Од четирите примероци во Јадранското Море, три беа забележани на брегот, а еден беше жив во преодната ларва фаза.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote