in

Што?Што? ТаженТажен

Британските научници велат дека ова се 20-те најсилни болки кои се случуваат во човечкиот организам

Експерти од британската национална здравствена служба направија листа на најболните состојби што може да ги доживее човек.

Иако болката и толеранцијата на болка се, се разбира, субјективно чувство, научниците тврдат дека тоа се објективно најсилните болки што некој може да ги доживее. Болките се наведени без посебен редослед, а многумина ги погоди тоа што на списокот немало раѓање.

Така, според британските научници, ова се состојбите кои најмногу ги повредуваат .

 

Кластерни главоболки

Кластерните главоболки се неподносливи напади на хистамински главоболки на едната страна од главата, првенствено во пределот на очите и слепоочниците.

Херпес зостер

Вирусна инфекција која може да трае и до еден месец. Оваа болест е предизвикана од вирусот варичела зостер, истиот што предизвикува сипаници. По опоравувањето од сипаници, вирусот останува во телото и се активира по еден од нервите и на тој начин ја предизвикува болеста.

Адхезивен капсулитис („блокада“ на рамото)

Ова е најчеста причина за болка и вкочанетост на рамото кај луѓето. Болката и вкочанетоста може да траат две или три години пред да исчезнат спонтано, а во раните фази состојбата може да биде многу болна.

Фрактура на коска

Фрактура или фрактура на коска е повреда што резултира со нарушување на континуитетот на коските.

 

Срцев удар

Миокарден инфаркт или срцев удар е некроза (смрт) на дел од срцевиот мускул поради целосен прекин на протокот на крв во погодениот дел од срцевиот мускул.

Комплексен регионален синдром на болка

Синдром на комплексна регионална болка (CRPS) е состојба на постојана и често оневозможувачка болка, влијае на еден регион (обично на раката) и често се јавува по траума која не одговара на сериозноста на нивото на болка. Постарото име за оваа состојба на хронична болка со придружни моторни и автономни симптоми е рефлексна симпатична дистрофија или каузалгија.

Дискуса хернија

Најчесто се јавува во лумбалниот и цервикалниот ‘рбет. Болката е предизвикана од притисокот на дискот (рампа) сместен помеѓу двата пршлени и кој, во овој случај, се турка кон нервот што излегува од ‘рбетот. Тоа доведува до силна болка, пецкање, слабост на заболената нога, а во најтешките случаи до нарушување на мокрењето и празнењето на дебелото црево.

Фибромијалгија

Фибромијалгијата е хронична болест која се карактеризира со постојана болка и постојано чувство на замор и трае, во повеќето случаи, цел живот. Не ги оштетува мускулите, зглобовите, органите, не е опасен по живот и со текот на времето станува поднослив. 4% од населението страда од тоа. Фибромијалгијата ја намалува работната способност и значително влијае на квалитетот на животот и расположението.

Болка после операција

Интервенциите на умерена траума може да предизвикаат значителна болка по операцијата.

Чир на желудникот

Гастричниот улкус и дуоденалниот улкус може да се опишат како ограничено оштетување на мукозните мембрани на дигестивниот систем кои продираат во мускулниот слој на слузницата, оставајќи лузна за време на заздравувањето. Во развојот на болеста главна улога имаат инфекцијата со хеликобактер пилори, лековите, факторите на начинот на живот, тешкиот физиолошки стрес, но и генетските фактори.

 

Акутен панкреатит

Тоа е акутен воспалителен процес на панкреасот. Се јавува ненадејно и се карактеризира со силна болка. Болката обично се шири како појас околу горниот дел на стомакот.

Гихт

Гихт е име за група болести кои се карактеризираат со зголемена концентрација на урична киселина во крвта, напади на ненадејно воспаление (обично на еден) зглоб, наслаги на кристали на урична киселина во близина на зглобовите, наслаги на кристали на урична киселина во бубрезите и бубрезите. камења.

Ендометриоза

Ендометриозата е хронична болест која се карактеризира со појава на ткиво што ја обложува матката (ендометриум) на различни места во телото каде што инаку не би требало да се наоѓа, или каде било надвор од матката.

Камења во бубрезите

Камењата во бубрезите се формираат од кристали кои се таложат од урината и се акумулираат на внатрешните површини на бубрезите. Камењата во бубрезите најмногу ги погодуваат луѓето на возраст меѓу 20 и 40 години. Штом некое лице има повеќе од еден камен, поверојатно е дека ќе има повеќе.

Ишијас

Ишијасот е силна, остра болка во долниот дел на грбот која се шири на ногата низ глутеалната област, понекогаш сè до прстите.

Мигрена

Мигрената е функционална васкуларна пароксизмална главоболка која се јавува периодично и обично зафаќа половина од главата, па затоа зборуваме за хемикранија. Болката е често придружена со гадење, повраќање и визуелни нарушувања. Аура често се јавува пред напад (пред-сигнал пред вистински напад на мигрена).

Артритис

Ревматоидниот артритис е тешка, хронична, воспалителна болест на сврзното ткиво која е најизразена на зглобовите. Во ова нарушување, имунолошкиот систем го напаѓа ткивото на ‘рскавицата, коските и понекогаш внатрешните органи.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote