in ,

Што?Што?

Се обидувате да се откажете од пушењето? Можеби некоја од овие билки може да ви помогне

Откажувањето од цигарите често не е само проблем на вистинска физичка зависност.

Фитотерапијата, т.е. употребата на растенија за терапевтски цели, може да им помогне на оние на кои им е потребна поддршка во оваа тешка фаза на обидот да се откажат од никотинот.

Предизвик кој на тој начин би можел да стане малку поодржлив и физички и психички.

Честопати, имено, откажувањето од цигарите не е само проблем на вистинска физичка зависност, туку и навика која стана составен дел од животот и без која, на психолошки план, повеќе не можете.

Затоа, некои растенија можат да му помогнат на телото, а други наместо тоа делуваат на ментално ниво, поддржувајќи го нервниот систем против лошото чувство, стрес и нервоза што со себе ги носи една ваква голема и драстична промена.

Ајде да видиме која:

 

1. Hypericum или кантарион

Една од најпознатите билки која помага при позитивен ментален став, а воедно се бори и со депресијата е хиперикумот (познат и како кантарион).

Доброто расположение може да биде важно, особено во раните фази на откажување од пушење.

Сепак, внимавајте на можните контраиндикации на кантарион, кои не треба да се потценуваат.

 

2. Корен од рен

Едно од најпопуларните растенија во светот за подигање на енергија и помагање на телото да се справи со стресот.

Рен помага да се ублажи заморот и нервозата поврзани со откажувањето од пушење.

Тоа е адаптогено растение кое може да му помогне на телото, сега без никотин, да воспостави нова рамнотежа.

 

3. Лобелија

Растение особено погодно за оние кои се обидуваат да се откажат од пушењето е лобелија, која дури се чини дека е замена за никотин, бидејќи произведува многу слична супстанција.

Сепак, тоа е природен лек кој може да има контраиндикации, особено за оние кои користат дроги, па затоа е секогаш подобро да побарате совет од вашиот лекар пред да го земете.

 

4. Ѓумбир

Ѓумбирот помага да се намали нагонот за пушење и, исто како и сладунецот, остава пријатна сензација на непцето поради силниот вкус кој помага да се одвлече вниманието од желбата за цигара.

 

5. Нане

Нането благотворно делува на дигестивниот систем и помага да се ублажи чувството на гадење кое понекогаш се поврзува со откажување од пушење.

Корисен е и за главоболки, нервоза и напнатост. Добриот вкус помага и ако страдате од лош здив.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote