Плескавиците од зеленчук можат да бидат подеднакво вкусни како хамбургерите со месо.
Состојки:
- 300 гр варен грашок
- 100 гр варена пченка
- 100 гр рендано тврдо сирење на барање (Parmigiano Reggiano, Grana Padano)
- 100 гр презла
- 1 кромид
- 1 големо јајце
- 2 лажици сецкан магдонос
- сол, бибер, чили и други зачини по желба
- 4 лажици масло за пржење
Подготовка:
Во блендер ставете грашок, пченка, четвртина кромид, магдонос и јајце. Исецкајте ги состојките за да добиете хомогена смеса.
Потоа ставете ја смесата во сад, па сол, бибер и зачинете со други зачини по ваш вкус.
Додадете рендано сирење и добро измешајте. Додадете презла во смесата додека мешате, додека не почувствувате дека смесата е компактна и можете да ја обликувате со рацете.
Навлажнете ги рацете малку со вода, а потоа обликувајте ги плескавиците.
Во длабока тава, загрејте го маслото, ставете хамбургери и пржете на секоја страна неколку минути.
Печените плескавици ставете ги на чинија обложена со кујнска хартија.
Послужете топло.
На здравје!!
Коментари
Loading…