Не ви требаат никакви специјални состојки за оваа торта, ниту премногу напор, а вкусот ќе ве воодушеви.
Мерењата се на чаша (200 ml).
Состојки:
- 3 чаши брашно
2 чаши шеќер
3 чаши јогурт
1/2 чаша масло
3 лажици какао во прав
малку сол
2 лажички сода бикарбона
За прелив:
- 200 гр чоколадо
250 мл млеко
Подготовка:
Прво измешајте ги сувите состојки и комбинирајте ги, па додадете ги влажните. Кога добро ќе измешате за да нема грутки, истурете го во тава што е подмачкана и попрскана со брашно. Печете во загреана рерна на 180 ° C околу 25 минути. Извадете го колачот од рерна и оставете го да се излади.
Растопете го чоколадото и млекото и прелијте го со изладениот колач што претходно сте го исекле.