in ,

СлаткоСлатко

Неверојатна глетка на ноќното небо: Кога ќе се судрат молњи и ќе еруптира вулкан (ВИДЕО)

Неверојатниот момент кога гром удира во еруптивен вулкан во Гватемала е снимен на камера, а во тие неколку кадри е снимена неверојатната моќ на природата.

Воодушевувачката снимка покажува како гром удира во вулканот, создавајќи мрежа од светлосни ленти низ небото.

Громот создаде блескав визуелен спектакл, бидејќи изгледаше како да се спои со лавата и чадот што се излеваше од вулканот.

На видеото се гледа Volcan de Fuego, или огнениот вулкан, кој еруптираше на 21 септември, пишува Daily Mail.

 

Вулканот се смета за еден од најактивните во светот и исфрла пепел на небото на секои 15 минути.

Сепак, феноменот на удар на гром во лавата што пука на небото е ретко забележан.

Иако највисоките и најмоќните вулкански експлозии создаваат најблескави прикази, не секоја вулканска ерупција произведува молња. Научниците штотуку почнуваат да ги разбираат многуте сложени процеси кои одредуваат кои ерупции го прават тоа.

Силата на ерупцијата и присуството на вода играат значајна улога. Истражувањето на ерупциите во Алјаска и Индонезија разјасни како мразот може да игра улога во молњите. Точниот сооднос на мразот и пепелта неопходен за создавање молњи се уште е нејасен, пишува National Geography.

Како се формираат вулкански молњи?
Како што магмата се издига на површината на вулканот, водата во него брзо се претвора во пареа, која ја крши стопената карпа на ситни парчиња. Ова создава наелектризирани честички во најраната фаза на ерупцијата.

Додека облакот од пепел експлодира во атмосферата, густо набиените честички се судираат. Од триење, тие примаат и ослободуваат електрони и добиваат електричен полнеж.

Внатре во облакот, позитивно наелектризираните честички почнуваат да се одвојуваат од негативно наелектризираните честички, што резултира со нерамнотежа на полнежот што создава електрично поле доволно силно за да предизвика молња.

 

Ако облакот се издигне доволно високо во атмосферата, ќе се формира мраз. Облаците богати со вода произведуваат повеќе ледени кристали. Кога мразот, град и суперизладените капки се судираат, фреквенцијата на молњите вртоглаво расте.

Најраните забележани набљудувања на вулкански молњи доаѓаат од Плиниј Помладиот, кој ја опишува ерупцијата на планината Везув во 79 година од нашата ера.

 

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote