in

СлаткоСлатко

ВО ОВА ПЛЕМЕ ЖЕНИТЕ СЕ УБАВИ КАКО БОЖИЦИ: Не се капат, а кожата им е миризлива и мека како свила

Со години, древното племе на полуномадски сточари познато како Химба ги привлекувало фотографите во пустиот северозапад на Намибија. Како резултат на тоа, впечатливата слика на Химба – ако не и нивното име – стана позната далеку подалеку од оддалечениот, непростлив регион Кунене, каде што живеат и чуваат добиток.

Причината за ова е „отџизе“ – паста од путер, маст и црвен окер – понекогаш мирисна со ароматична смола – што жените од Химба ја нанесуваат секое утро на својата кожа и коса, давајќи им ја нивната карактеристична црвена нијанса. Глетката на традиционалните жени Химба стана икона на Африка.

Pleme Himba

 

Имаше многу шпекулации за потеклото на оваа практика, а некои тврдеа дека тоа било за заштита на нивната кожа од сонцето или за одбивање на инсекти. Но, Химба вели дека тоа е од естетска причина, еден вид традиционална шминка што ја нанесуваат секое утро кога ќе се разбудат. Мажите не вршат притисок.

Имено, овој народ се смета за најубавото африканско племе. Традиционално, и мажите и жените одат топлес, носат здолништа направени од животинска кожа во различни бои, а возрасните жени носат едноставни кожни наметки и кожни чорапи за да ги заштитат нозете од каснување од отровни животни.

Иако постојано се загрозени од развојот, вклучително и предложените хидроцентрали, многу членови на Химба водат традиционален начин на живот кој остана непроменет со генерации, преживувајќи војни и суши.

Традиции на народот Химба

Овие обичаи може да се видат денес во селото Омарумба, каде што живеат околу 20 луѓе под водство на началникот Хикуминуа Капика. Химба е отворена за аутсајдери кои доаѓаат да бидат сведоци на нивниот начин на живот, но за возврат бараат придонес од посетителите – во овој случај, пченка, кафе, чај, масло за јадење и донација од 25 долари.

Како сточари, стоката е централно место во животот на Химба – исто како и нивните братучеди, Хереро, кои се познати по нивните женски глави, кои личат на рогови од говеда.

 

Во центарот на селото се наоѓа корал во кој се чуваат млади говеда, овци и кози, додека постарите животни се оставаат да шетаат низ периферијата. Секое утро, откако жените ќе го нанесат тушот, го молзат добитокот, пред младите од селото да ги изнесат на пасење. Ако нема каде да се пасе, селото може да се пресели или младите со стоката да градат привремено село.

Pleme Himba

Домовите во Химба, кои брои меѓу 30.000 и 50.000, се тркалезни конструкции изградени од столбови од фиданки, врзани заедно за да формираат куполен покрив кој е малтерисан со кал и измет.

Како ви се допаѓа?

-2 поени
Upvote Downvote