in , ,

Што?Што?

ДАЛИ ВЕ ИЗЛУДУВААТ ИСПРАНИ ЧОРАПИ КОИ СЕ СИВИ, А НЕ БЕЛИ: Едноставен трик повторно да бидат бели и како нови!

Како и сите други, така и чорапите во оваа боја треба да се мијат по секое носење, но покрај тоа, со текот на времето потемнуваат, па има видливи траги од нечистотија.

 

Белите чорапи обично изгледаат убаво само кога се нови. Факт е дека меката боја ги прави полесно да се валкаат, но и дека се многу потешки за перење од чорапите со други, потемни бои.

Во прилог на тоа зборува една интересна изрека: „Секој бел чорап со тек на време ќе поцрне“.

Покрај тоа, белите чорапи често се толку валкани што дури и перењето на највисоки температури не може да ја врати нивната првобитна белина.

Како и сите останати, така и чорапите во оваа боја треба да се мијат по секое носење, но покрај тоа, со текот на времето потемнуваат, па има видливи траги од нечистотија.

Сепак, за тоа постои решение кое, како и обично, се крие во вашето домаќинство.

 

Се што ви треба е домашен старински сапун, направен од свинска маст, сода бикарбона и прашок што обично го користите за перење алишта. Ако немате домашен сапун, може секој друг сапун за флеки.

Соберете ги сите бели чорапи во еден леген, изрендајте парче сапун околу 50 грама и рамномерно распоредете го.

Ставете ги чорапите во мрежата за да измиете помали парчиња облека и вметнете ги во барабанот. Врз нив додадете три лажици сода бикарбона, за таа цел истурете го прашокот за перење во преградата и измијте ги чорапите на највисока температура.

По овој метод, ќе биде брилијантно чист.

Како ви се допаѓа?

-1 поени
Upvote Downvote