Колку подолго го чувате месото во маринадата, толку посочно и пофино ќе биде по термичката обработка. Но, не мора да го маринирате месото со денови за да омекне до саканата текстура. Користете малку готвачки трик – ставете сода бикарбона во маринадата.
Сода бикарбоната е исклучително корисна состојка во секое домаќинство, а може да ви помогне во различни сценарија за готвење и пециво. Наместо прашок за пециво, можете да го користите за квасец на колачи и други десерти, да го додадете во сосови од домати за да ја неутрализирате киселоста или да го додадете во грав за да омекне за време на киснењето и пред готвењето.
Состојки:
-
1 кг поцврсти говедски стекови
65 мл екстра маслиново масло
3-4 чешниња лук
2 лажици балсамико оцет
2 лажици соја сос
2 лажици путер
¾ лажичка сода бикарбона
сол и црн пипер по желба
растително масло за печење
Подготовка:
Измешајте екстра девствено маслиново масло, балсамико оцет, соја сос и Вустершир со ситно сечкан лук и малку свежо мелен пипер. Измешајте сода бикарбона во маринадата – ако почне да се пени, не паничете. Тоа значи дека сода бикарбоната работи како што треба.
Избоцкајте го месото со вилушка и потопете го во маринадата. Оставете го да се маринира на собна температура најмалку еден час. Најдобри резултати ќе ги добиете ако го оставите месото да се маринира 8 до 12 часа во фрижидер.
Во тава загрејте малку растително масло и на него испржете ги маринираните шницли. Посолете го месото по желба пред да го ставите на загреаното масло.
Гответе го месото од двете страни приближно 8 до 12 минути или додека температурата на најдебелиот дел од внатрешната страна не достигне 51 Целзиусов степен за средно редок стек. Не заборавајте да ги зарументе и рабовите на стекот – користете клешти за месо и зарумете ги рабовите од сите страни околу 30 секунди на врело тавче.
Оставете го месото да отстои најмалку 10 минути пред да го исечете и послужете со гарнир по ваш избор.
Добар апетит!