in , ,

Што?Што?

Заљубувањето во нарцис е најлесно – но и најлошо: Многу важни работи за нарцисоидните мажи

Нарцис е личност која често е многу вешт во манипулација и е способен да ја наметне својата волја и верувања на другите.
Кога ќе се заљубите во нарцис или веќе страдате од љубовна зависност од него, често го гледате како ваше сонце и центар на вашиот свет. Меѓутоа, кога ќе се соочите со неочекувани и непријатни ситуации во таа врска, почнувате да се плашите дека ќе ја изгубите таа личност. Чувствувате дека „сонцето“ ќе престане да свети за вас, а вашиот живот ќе ја изгуби смислата.

Она што е клучно да се разбере е дека сонцето што ве грее нарцис не е всушност вистинското сонце. Нарцисистот вешто го користи својот шарм и манипулативна тактика за да ја контролира ситуацијата. Многу од неговите изјави не се искрени и автентични, туку внимателно одбрани за да остават одреден впечаток. Како што размислувате повеќе за неговите постапки и изјави, почнувате да сфаќате дека можеби никогаш навистина не сте ја познавале личноста.

 

Создадовте илузија за него како некој кој ве исполнува со топлина и среќа, но тоа беше само маска. Нарцисистите се вешти во преувеличувањето на сопствената важност, а вие може да паднете во замката да го прифатите ова како вистина. На почетокот на врската можеби сте се запрашале како успеавте да привлечете толку совршена личност. Но, со текот на времето, сфаќате дека ова совршенство е лажно, дека егото на нарцисот е надуено и дека сè што ќе слушнете е всушност добро изведено.

Доаѓа момент во животот кога ќе станете смешни за себе поради вашите проценки и глорификација на нарцисот. Можеби сте игнорирале многу предупредувачки знаци и црвени знамиња затоа што сте сакале да верувате дека оваа личност е најдоброто нешто што може да ви се случи. Но, кога конечно ќе ја сфатите вистината, чувствувате олеснување што сте ја направиле. Важно е да не се осудувате себеси поради тоа, бидејќи тоа е процес на учење и растење.

Најважната лекција што треба да се извлече од ваквите искуства е дека вистинското сонце, кое е природно и автентично, нема маани и не прави разлика меѓу луѓето. Нарцисот преку манипулации и игри се обиде да ве убеди дека не можете без него. Кога ќе го сфатите ова, нарцисот ја губи моќта над вас. Треба да бидете ваше сонце, да се потпрете на здравиот разум и логика и да верувате во природната светлина што ни ја нуди животот. Вистинското сонце е достапно за сите, а преку него можете да најдете вистинска среќа и исполнетост.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote